Közel hetven új tábla PC a CES-en

Széll Zoltán, 2011. január 3. 08:59

Egyre népszerűbbek a tábla PC-k, amelyek a piaci elemzők szerint, 2011-ben jelentős nagyságú piacot vehetnek el az asztali PC-ktől. Ezt jelzi, hogy január elején (január 6-9) Las Vegasban megrendezésre kerülő CES 2011 kiállításon a PC gyártók közel 70 tábla PC-t mutatnak be.

 A 69 új tábla PC közül 18 Intel Atom processzoron, 14 Nvidia Tegra processzoron, 10 Freescale Semiconductor processzorokon, míg 6 Texas Instrument SoC (System-on-Chip) processzorokon alapul. A többi tábla PC a Marwell, Qualcomm és más gyártók processzoraira épül.

 Már több, a kiállításon bemutatásra kerülő tábla PC részletét felfedték. Ebből kiderült, hogy az Intel már 18 konstrukcióval elkészült, amelyek Moorestown és Oak Trail SoC eszközöket használnak. Ha az Intel ebben a piac-szegmensben továbbra is versenyképes akar maradni az ARM-alapú processzorokkal, akkor a következő generációs, 32 nm-es technológiával gyártott, Medfield kódnevű processzort minél hamarabb be kell vezetnie.

 A Caris & Company előrejelzése szerint 2011-ben 54 millió tábla PC találhat gazdára. A vállalat úgy véli, hogy 2011-ben az Apple 36 millió iPad tábla PC-t, míg a Samsung 8 milló Galaxy tábla PC-t szállít a piacra.