Intenzíven zajlik a vaterás csalás felderítése

forrás Prim Online, 2011. január 4. 18:17

A Vatera december 30-án megjelent cikkünk (Karácsonyi csaló a Vaterán és a Teszveszen) nyomán állásfogalást küldött szerkesztőségünknek, melyet változtatás nélkül közlünk, hogy az eset kapcsán az olvasók minden fontos részletet megismerhessenek.

"A Vatera felhasználók védelme érdekében számos lépést bevezetett, hogy még biztonságosabbá tegye az online piacteret. Az eladók ellenőrzése szigorú banki rendszeren keresztül történik az által, hogy regisztrációjukat egy saját bankszámlaszámról történő utalással tudják aktiválni. Emellett a regisztrált felhasználók folyamatos tájékoztatást kapnak a biztonságos vásárlásról, visszaélések sajnos még így is előfordulhatnak.

A cikkben szereplő felhasználó („direktelektrik”) mindent megtett, hogy a potenciális vásárlók bizalmába férkőzzön, ennek ellenére a Vatera biztonsági rendszere már az aukciók kezdete utáni 2. napon gyanúsnak találta az eladói tevékenységet. A Vatera biztonsági csapata a biztonsági kockázatot észlelve azonnal inaktiválta „direktelektrik” profilját, és adategyeztetésre szólította fel. Ezzel párhuzamosan e-mailben értesítette a csaló potenciális vásárlóit, melyben az érintetteknek azt tanácsolta, hogy a kapcsolódó tranzakciók során fokozott figyelemmel járjanak el, és a lehető legbiztonságosabb fizetési módokat válasszák (pl. személyes átvétel, készpénzes fizetés).

Miután „direktelektrik” az adategyeztetés során megszakította a kapcsolatot a biztonsági csoporttal, a Vatera felvette a kapcsolatot a Nemzeti Nyomozó Irodával (NNI) és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen üzletszerű csalás gyanúja miatt. A nyomozás elrendelését követően a Vatera ismételten tájékoztatta az érintett felhasználókat a feljelentés megtételéről és az eljárás megkezdéséről, illetve arról, hogy az érintettek milyen módon tudják felvenni a kapcsolatot az eljárást folytató NNI-vel.

Az aukciós portál azóta is napi kapcsolatban áll az eljárást folytató hatósággal és minden tőle telhető segítséget megad a károsultaknak, valamint a hatályos adatvédelmi jogszabályok előírásaival összhangban a nyomozó hatóságokkal együttműködik annak érdekében, hogy a bűncselekmény felderítésre kerüljön."