A Firefox megelőzte az Internet Explorert

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 5. 07:34

Az internetes böngészők versenyében a Firefox decemberben maga mögé utasította a Microsoft Internet Explorert Európában - közölte a StatCounter internetes piackutató társaság.

Az Internet Exploreren, a Microsoft internetes böngészőjén hosszú győzelmi menet után első alkalommal kerekedett felül egy fontos földrajzi régióban egy másik böngésző program, nevezetesen a nyílt forráskódú Firefox.
A StatCounter kimutatásai szerint a Firefox Európában 38,1 százalékos piaci részesedésre tett szert 2010 decemberében, szemben az Internet Explorer 34,52 százalékos részesedésével. A StatCounter az alapján állítja fel statisztikáit, hogy milyen böngészőt használnak a felhasználók az internetes oldalak megtekintéséhez.
Az internetes böngészők legelső csatáját a Microsoft nyerte, amikor az Internet Explorert integrálta saját Windows operációs rendszerébe, és így megsemmisítő csapást mért egyetlen versenytársára, a Netscape-re. Ezt követően az Internet Explorer átmenetileg 95 százalékos piaci részesedésre is szert tett mielőtt megjelent volna az első igazán komoly konkurens, a Firefox.
A böngészők versenyében jelenleg a Google Chrome és az Apple Safari rendelkezik jelentősebb piaci részesedéssel.