Az Apple a világ harmadik legértékesebb vállalata

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 5. 09:30

A világ legértékesebb vállalatai között nőtt az amerikai, csökkent az európai cégek száma a német Handelsblatt által összeállított listán. A tőzsdei árfolyamok alapján készített lista élén az Exxon Mobil olajipari vállalat áll, a második az előző évi listavezető, kínai Petrochina, amely szintén az olajiparban érdekelt.

A legnagyobb ugrást az idén az amerikai Apple produkálta: a harmadik helyre jött fel az előző évi tizenharmadikról. Az Apple felemelkedése egyszersmind jól szimbolizálja az amerikaiak feléledését: a 100 legértékesebb vállalatból szinte minden harmadik amerikai - összesen 38 -, míg egy ével ezelőtt, a gazdasági válság csúcsán számuk 32 volt. Az Apple mellett az Oracle, a Coca-Cola, a General Electric és a Berkshire Hathaway is előrelépett néhány helyet.

 Az európaiak viszont kevesebben lettek a listán: 34 vállalat került be a 100-as klubba, míg tavaly 36-an voltak, a visszalépést az elemzők elsősorban az átlagon aluli árfolyamalakulással magyarázzák, amit egyebek mellett az euróövezet meggyengült országainak rossz gazdasági teljesítménye idézett elő.

A világ legértékesebb vállalatai (milliárd euró)

Exxon Mobil 276
Petrochina 227
Apple 221
BHP Billiton 182
Microsoft 179
Ind. & Commercial Bank of China 175
Petrobras 171
China Construction Bank 166
Royal Dutch Shell 155
Nestle 152