Webáruházban árulnak lopott iTunes hozzáféréseket

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 7. 11:20

Lopott iTunes hozzáféréseket árulnak Kína legnagyobb online áruházának tartott TaoBao.com oldalán, ahol átlagosan mintegy 30 jüanért (960 forintért) kínálják azokat a jogokat, amelyekkel az Apple fizetős szolgáltatásait lehet igénybe venni.

A Global Times című kínai napilapban megjelent beszámoló szerint mintegy 50 ezer iTunes fiók található a kínai aukciós oldalon, ahol 1-200 jüan (32-6400 forint) közötti áron lehet hackelt hozzáférésekhez jutni.

 Az elmúlt hónapokban állítólag már több ezer fiókot értékesítettek, további kódok még most is vevőre várnak. Az oldal üzemeltetői szerint a nyilvánvaló csalás ellenére addig nem távolíthatják el az adott aukciót, míg hivatalosan a jogsértésre hivatkozva nem kapnak utasítást erre.

 Szakértők szerint az oldalon árult hozzáférések Apple-felhasználóktól lopott belépési kódok, vagy lopott külföldi hitelkártyaadatokkal létrehozott fiókok lehetnek. Ezekkel a hozzáférésekkel az Apple boltjából lehet filmeket, zenéket és különböző alkalmazásokat vásárolni.

 Az Apple egyelőre még nem nyilatkozott az ügyben, azonban tavaly többször is előfordult, hogy számítógépes bűnözők a felhasználók adatival követtek el visszaéléseket.

 Az amerikai informatikai vállalat ezért biztonságosabbá alakította az iTunes online áruház vásárlói felületét. Egyebek mellett fizetéskor nemcsak a hitelkártya számát kérik, hanem előfordul, hogy a kártya hátoldalán található három vagy négy számjegyből álló biztonsági kódot is meg kell adni.

 Az Apple korábban a bizalmas adataik miatt aggódóknak mindössze azt javasolta, hogy cseréljék le a fiókjukhoz tartozó belépési kódot.