Nem mind arany, ami fénylik

Vértes Judit, 2011. január 9. 13:46

A Cnet.com hasábjain Chris Matyszczyk nem a technikai újdonságokat foglalta össze, hanem a CES túlzásait, vagyis arra figyelmeztet, hogy nem kell mindent komolyan vennünk, amit a PR-osok, marketingesek el akarnak hitetni velünk. Matyszczyk megtudta például hogy a világ "legnagyobb" fogyasztói elektronikai kiállításán Amerikán kívül mindössze négy ország képviselteti magát a kiállításon, hogy a világ "legforróbb" (vagyis legnépszerűbb, legjobb stb.) tabletje nem az iPad, és hogy hamarosan a kincsvadászat lesz legtöbbünk hobbija.

Egy kiállításon nyilván minden kiállítónak elsődleges célja, hogy felhívja magára a figyelmet, megismertesse újdonságait, termékeit. De ha mindent készpénznek vesszük, fura kép alakulhat  ki a jövőről.

1.     A nemzetközi zónában sétálva az ember azt várta volna, hogy a világ számos országából lesznek cégek, akik bemutatják a repülő laptopjaikat, vagy a láthatatlan autóikat, de mindössze Kína, Korea, Taiwan és Hong Kong képviseltette magát a kiállításon. Furcsa, hogy egyetlen egy európai ország  sem volt jelen. Elképzelhető – írja Matyszczyk, hogy nem járt be minden eldugott sarkot. Mindenesetre meglepő volt számára, hogy a jövőről szóló kiállítás, amely a világ legnagyobbjának hirdeti magát, a világnak csak ilyen szűk részét mutatta be.

2.     A MasterPad a világ "legforróbb" tablet PC-je - hirdeti a Cyber 1, egy üres pavilon előtt, melyben mindössze néhány szék árválkodik. Lehet, hogy az iPad ellenfele ilyen titokzatosan és észrevétlenül tört be a tablet piacára? Nem kell mindent elhinnünk, amit a reklámok hirdetnek, de ha egy cég ilyen merészet állít, elvárhatnánk, hogy a pavilonja is különleges legyen.

3.     A kincsvadászat a világ leggyorsabban terjedő hobbija – állítja a fémdetektorokat gyártó Teknetics. Nálunk is egyre népszerűbb a geocaching, a megadott koordinátákon elrejtett geo-ládák keresése GPS segítségével, ennek továbbfejlesztett változata a valódi kincsek keresése fémdetektorokkal. De hogy ez lenne a világ leggyorsabban terjedő hobbija, azt Matyszczyk erősen kétli. Főleg, hogy semmiféle statisztika nem támasztja alá a kijelentést.