Negyedik generációs mobilhálózatra vált Amerika

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 10. 08:21

Az előfizetők számát tekintve Amerika legnagyobb mobilszolgáltatója a negyedikgenerációs (4G) mobilhálózatra optimalizálva tíz újdonsággal jelent meg a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron (CES).

Az Egyesült Államokban az első 4G-hálózatot decemberben helyezték üzembe. A technológiával nagyságrendekkel gyorsabb letöltési és feltöltési sebesség érhető el, azaz még utazás közben is legkevesebb 100 megabit/másodperces adatforgalmi sebességet lehet elérni. A rendszert azonban telefonok híján még csak laptopokhoz illeszthető USB-s modemeken lehetett kipróbálni.

 A Verizon partnereivel közösen összesen tíz 4G-re felkészített kütyüt mutatott be a CES-en. Az árakat és az előfizetési konstrukciók részleteit egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyi bizonyos, hogy az új készülékek már márciustól a boltokba kerülnek.

 A világ legrangosabb műszaki-informatikai szakkiállításának egyik kitüntetett figyelemmel kísért eszköze a Motorola Mobility Inc. Xoom névre keresztelt táblagépe, amely 10,1 colos (25,65 centiméteres) képátlóval, valamint előlapi és hátlapi kamerával rendelkezik. A készülék a jelenlegi 3G-s hálózatokat használja, szoftverfrissítéssel viszont a gyorsabb 4G-s kapcsolatra is képes.

 Az LG, a Samsung, és a HTC is felkészült a 4G-s hálózatokra, a Hewlett-Packard viszont az új mobilkapcsolattal felszerelt laptopokat és netbookokat mutatott be.

 Az újdonságok mellett továbbra is csak találgatások jelentek meg arról, hogy vajon a Verizon mikortól fog iPhone-t árulni. Az eddigi kizárólagos forgalmazónak tekintett AT&T telefontársaságnak egyelőre nincs még 4G-s hálózata, a tervek szerint nyáron indul az új szolgáltatás.

 A T-Mobile USA viszont - hogy ne maradjon ki a versenyből - közölte, hogy a 3G-s szolgáltatási területének kétharmadán a letöltési sebességet fogja megkétszerezni. A fejlesztés után a megnövelt sebességre utalva 3G helyett +4G jelölés jelenik meg a készülékeken.