ARM processzorokkal előre törhet a Microsoft

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 10. 08:28

A brit ARM processzoraihoz igazított operációs rendszer fejlesztésével ismét előre törhet a Microsoft - állítják szakemberek, akiket igazolni látszik a szoftvercég tőzsdei szereplése is, miután az együttműködés hírére a redmondi óriás részvényei is emelkedni kezdtek.

A táblagépekben és okostelefonokban használt processzorokra készülő Windowst a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron (CES) láthatják az érdeklődők. Beszámolók szerint az új szoftvert szinte meg sem lehet különböztetni a Windows asztali gépekre szánt 7-es változatától.

 Az együttműködés pedig azt jelenti, hogy a szoftvercég a valóban komolyan gondolja a legújabb irányzatnak tekintett táblagéppiacon való megjelenését, jóllehet tavaly áprilisban a kisméretű füzetre emlékeztető Courier néven emlegetett kétkijelzős noteszgép fejlesztését is sutba dobták.

 A Microsoft régi megbízható szövetségesének tekintett Intel azonban nem képes felvenni a versenyt abban szegmensben, ahol a számítási sebesség mellett a visszafogott energiafogyasztás sem lehanyagolható szempont.

 Az ARM ezért is biztos abban, hogy a Microsoftnak szüksége van mobiltelefon-fejlesztésben jártas brit cég processzoraira, miután a rendkívül sikeres Apple az iPhone és iPad készülékeit is hasonló típusú processzorokra építi.