Viszlát Kodachrome!

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 10. 13:15

Hamarosan a Kodachrome diafilmek kidolgozása is végleg befejeződik - közölte az a Kansas állambeli fotólabor, amely a világon utolsóként még elfogadja a 2009 óta már nem forgalmazott rolnikat. Az 1956-ban Parsonsban alapított fotólaborhoz az utóbbi hetekben kidolgozásra váró filmek tömkelege érkezett, miután a kisvárosi üzlet tulajdonosai bejelentették, hogy az év elejétől már ők sem fogadják el az amatőr fényképezést forradalmasító, 1935-ben piacra dobott diapozitívokat.

A színes fényképezés az amerikai Eastman Kodak Kodachrome néven forgalmazott fordítós filmjeivel (diapozitív) vált a tömegek számára is elérhető hobbivá. A diafilmek rendkívüli színhűsége és felbontása, illetve tartóssága miatt a hivatásos fotósok sokáig a digitális fényképezés helyett is előszeretettel használták.

A Kodachrome népszerűsége az 1960-as 70-es években volt a legnagyobb, amíg el nem terjedtek az olcsón és egyszerűen kidolgozható színes negatívok.

A Kodak az utolsó Kodachrome-tekercset a National Geographic fényképészének adta, amikor 2009-ben bejelentette, hogy végleg felhagy a filmfelvevő- és fényképezőgépekhez való fordítós filmek gyártásával.

A Parsonsban lévő üzlet az utolsó abból a 25 laborból, amely a forgalmazás beszüntetése óta még foglalkozott a Kodachrome kidolgozásával.

A tulajdonosok eredetileg január elsejével tervezték, hogy már ők sem fogadják el a diákat, azonban a hír hallatára a heti 20-30 rolni helyett az utolsó héten volt olyan nap, hogy 750 tekercs érkezett kidolgozásra - mondta Grant Steinle üzlettulajdonos.

Egy arkansasi útépítő munkás - aki rendszeresen vonatokat fotózott - a minap 1580 tekercset vett át - magyarázta Steinle, hozzátéve, hogy a kidolgozásért 15 798 dollárt (3,4 millió forintot) fizetett.

A rendkívüli érdeklődés, azaz a világ minden tájáról, Kínától Ausztrálián át szinte mindenhonnan érkező kidolgozásra váró filmek miatt a végső határidőt néhány nappal még meghosszabbították - adta hírül a Kansas City Star című helyi lap.