Trójaiak, férgek, robothálózatok

forrás Prim Online, 2011. január 11. 13:54

A tavalyi év utolsó hónapjában főként számítógépes bűnözők által üzemeltett robothálózatokról (botnetekről) terjesztett trójai kártevők és férgek furakodtak be a hazai internetezők PC-ibe. A kórokozók gyakran maguk is botnetbe szervezik az áldozat gépét – közölte a VirusBuster.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt számítógépes károkozókról a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek (www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista).

 „Decemberben főként trójai programok és férgek kerültek a hálónkba. Sokan közülük számítógépes bűnözők által ellenőrzött robothálózatról – botnetről – érkeznek, s maguk is megpróbálják botnetbe szervezi az áldozat gépét” – mondja 2010 utolsó havi statisztikájáról Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen bevetett falováról kapták. Hasznosnak álcázott, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem ellene tervezett szoftverek. Sok fajuk fertőzésriadót jelenít meg a felhasználó gépén, majd hamis antivírus-programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak – például megrendelés visszaigazolásának – álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk.

„Akkor is szabaduljunk meg mielőbb a rosszindulatú programtól, ha látszólag nem okoz nekünk kárt. Ha ugyanis gépünk zombivá vált – tudtunkon kívül botnetbe szervezték –, akkor kiberbűnözők eszközévé vált, s bűncselekménybe is bevonhatják” – figyelmeztetett Szappanos Gábor.