A Kinect varázstükre

Vértes Judit, 2011. január 12. 11:44

A Müncheni Műszaki Egyetem által fejlesztett varázstükörben nem azt láthatjuk meg, hogy ki a legszebb a világon, hanem a mozgó csontvázunkat. A Microsoft mozgás- és mélység-érzékelő Kinect rendszere egy nagy képernyő mellett van elhelyezve. Amikor a néző a képernyő előtt mozog, táncol vagy ugrál, ezzel egy időben a "varázs tükörben" megjelenik egy virtuális röntgen felvétel. (Mindezt a Prím videó-rovatában videón is megtekinthetjük.)

Persze a felvételen nem a saját csontvázunkat látjuk, hanem egy 3 dimenziós CT felvételt, amelyet a Kinect tesztelésénél használtak. (Videó: http://campar.in.tum.de/Chair/ProjectKinectMagicMirror)

A Müncheni Műszaki Egyetemnek az orvosi diagnosztika számítógépes fejlesztésével foglalkozó kutatócsoportja az OpenNI és Prime Sense alkalmazásokat felhasználva fejlesztette ki a prototípust. A fejlesztők az eszközt oktatási célra szánják. Az anatómia oktatásában jelenleg is jól használható, de később akár egy alternatív megoldást jelent azonnal megjeleníthető CT  felvétel készítésére (ehhez azonban még finomítani kell a rendszert).