Ismét munkába álltak a levélszemétküldők

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 12. 08:41

Az év végén tapasztalt hirtelen csökkenés után a hét elején ismét munkába álltak a levélszemétküldők - közölték szakemberek, akik szerint a szokásos napi 200 milliárd kéretlen üzenethez képest csak átmeneti enyhülés volt a decemberi napi 50 milliárd spam.

A Symantec hálózati biztonsággal foglalkozó vállalat szerint az átmeneti enyhülést a világ három legnagyobb levélszemétgyártója okozta, mert a karácsonyi időszakban visszafogták tevékenységüket.

 A világban forgalomban lévő kéretlen levelek döntő többségét a botnetek, a tulajdonos tudta nélkül e célra felhasznált számítógépek hálózatai küldik szét. A botnet célja, hogy nagyteljesítményű, gyors, mégis anonim infrastruktúrát biztosítson a spammernek, aki így könnyen és gyorsan tud nagy mennyiségben kéretlen levelet küldeni.

 A botneteket hétköznapi - otthoni, iskolai, vállalati - számítógépek alkotják. Egy számítógép anélkül is tagja lehet egy botnetnek, hogy a gép gazdája ezt megengedte volna, vagy akár tudna róla.

 Az ilyen speciális, kéretlen üzenettel is terjedő spamküldő alkalmazás a Rustock nevű botnet, amely a világ levélszemét-forgalmának 47-48 százalékát adja. A MessageLabs szűrői alapján úgy tűnik, hogy hétfőn ismét beindult a hálózat, mert 10 óra leforgása alatt az előző napi levélszemét-mennyiséghez viszonyítva 90 százalékkal nőtt a forgalom.

 A szakemberek szerint a Rustock még nem érte el a tavaly mért szintet, és ezt azzal magyarázzák, hogy visszaesett azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek eddig a spamküldő szolgáltatásait használták - adta hírül a BBC.