Európának dinamikus spektrumpolitikára van szüksége

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 13. 09:20

Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár az Európai Néppárt szerdai rendezvényén gyors és hatékony válaszokat sürgetett a spektrumpolitika kihívásaira - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

A magyar soros elnökség alatt a Távközlési Tanács elnöki tisztét betöltő infokommunikációért felelős államtitkár szerint sebességet kell váltani, hiszen Európa globális versenytársai hasonló, vagy nagyobb lélekszámú közösségek, ám a politikai rendszerük gyorsabban tud reagálni a kihívásokra, mint ahogyan jelenleg az Európai Unió.

 Nyitrai szerint a magyar elnökség úgy tekint az "okos, flexibilis és dinamikus frekvenciagazdálkodás megteremtésére", mint az egyik legfontosabb versenyképesség-növelő eszközre - áll a közleményben.

 Emlékeztetett rá, hogy a mobileszközök rohamos ütemű terjedéséhez szükséges biztosítani a megfelelő frekvenciákat annak érdekében, hogy a növekvő adatforgalmat képesek legyenek kiszolgálni az európai szolgáltatók.

 Az államtitkár meglátása szerint az Európai Bizottság Rádióspektrum-politikai programjavaslata nagyon jól támogatja a megfelelő spektrum-eszközökkel az európai szélessáv gyors térnyerését. Nyitrai emlékeztetett: a témakörben lefolytatott január 6-i budapesti tárgyaláson Neelie Kroes-szal, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökével és Gunnar Hökmarkkal az Európai Parlament megbízott jelentéskészítőjével egyetértett abban, hogy még több frekvenciát kell elérhetővé tenni a szélessáv gyors kiépítésének elősegítése érdekében.

 Az államtitkár jelezte azt is: a magyar elnökség a konszenzusos és megoldáskereső politikában érdekelt, ezért az Európai Parlament segítségét kérte a Rádióspektrum-politikai program mielőbbi elfogadása érdekében - áll a közleményben.