Hamarosan az amerikai iPhone-rajongók is választhatnak szolgáltatót

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 13. 09:29

Hamarosan az amerikai iPhone-rajongók is választhatnak szolgáltatót, miután a legnagyobb előfizetői táborral rendelkező amerikai mobilszolgáltató is árusítani fogja az Apple telefonját.

A Verizon bejelentése szerint vásárlóik február 10-től juthatnak hozzá azokhoz a készülékekhez, amelyeket a 2007-es megjelenést követően az Egyesült Államokban kizárólag az AT&T mobiltársaság ügyfelei vásárolhattak meg.

 A távközlési piacot forradalmasító érintőképernyős készülékekből a megjelenés évében mintegy egymillió darabot, azaz az Egyesült Államokban értékesített iPhone-ok 27 százalékát kódolták ki az elégedetlen felhasználók.

 A kártyafüggetlenített készülékek magas számát az amerikai informatikai óriáscég sem nézte jó szemmel, miután az AT&T mobiltáraság nemcsak az előfizetői szerződések, hanem a telefonálások alapján is százalékot fizetett.

 Az iPhone európai megjelenésével az Apple szokatlan árukapcsolása számtalan országban volt jogi viták forrása. Ezek alapján volt, ahol a gyártót arra kötelezték, hogy előfizetés és hűségidő nélkül is tegye elérhetővé a népszerű készülék kártyafüggetlen változatát.

 A tavaly bemutatott iPhone 4-et Magyarországon is több szolgáltató kínálja, míg Amerikában az Apple 2011. január 11-én, 11 óra 11 perckor mindössze azt jelentette be, hogy az AT&T tavaly kilenc hónapon belül aktiválta a 11,1-milliomodik iPhone-előfizetést.

 Elemzők szerint a Verizon iPhone-ajánlataival nem lesz látványos piaci változás, jóllehet az árakat még senki sem ismeri. A visszafogott érdeklődés szerintük abból ered majd, hogy a felhasználók általában két évre kötöttek hűségnyilatkozatot, és az előfizetők közül sokan családi vagy vállalati, csoportkedvezményre jogosító szerződéssel rendelkeznek.

 Tim Cook, az Apple vezető munkatársa szerint a +4G-s chipek (a + jel a megnövelt sebességű 3G hálózatot jelenti) első sorozata olyan formatervezési kompromisszumokat követelt volna az Apple-től, amelyekre nem szívesen vállalkoztak volna. A felhasználók pedig nem akarnak tovább várni, ezért döntöttek úgy, hogy a lassan már "elavultnak" tekintett 3G-s telefonnal próbálják felvenni a versenyt a 4G-re is alkalmas kütyükkel.