Tudományos nosztalgia – Újra épül az EDSAC

Vértes Judit, 2011. január 15. 09:30

Brit kutatók úgy döntöttek, elegük van a modern gépekből, és újra megépítik a 60 éves szoba méretű számítógépet, az EDSAC-ot, melynek memóriája 32 db 150cm  hosszú higanytartály.

Az EDSAC („Electronic Delay Storage Automatic Calculator”) számítógépet a Cambridgei Egyetem csapata készítette, először 1949-ben futott rajta program. Ez volt az első elektronikus, tárolt programú számítógép, amely már gyakorlati feladatok megoldására is használható volt.
A számítógépet több tudományos kutatásban is használták, John Kendrew és Max Perutz kémiai Nobel Díjat nyert 1962-ben, kutatásaikhoz az EDSAC-ot használva. Ezt használták az egyetemen induló első számítástechnika kurzus diákjai is, 1953-ban.
A gép másodpercenként 650 műveletet hajtott végre, mindezt 3000 elektroncső segítségével. Sajnos, csak kevés része maradt meg. A memóriaként használt higanytartályokat biztonsági okokból nem építik újra.
A Computer Conservation Society (CCS) három év alatt tervezi megépíteni az EDSAC számítógép mását, melynek  költsége 350000$. A Nemzeti Számítástechnikai Múzeumban a látogatók nyomon követhetik a munkálatokat. A múzeumban látható az első programozható elektronikus számítógép, a  Colossus újraépített változata is.