Book Saver: A digitális könyvfaló

Vértes Judit, 2011. január 15. 09:45

A CD írók megjelenése felgyorsította a kalóz filmek, kalóz zenék terjedését. Vajon a Book Saver segítségével megjelennek ezután  a kalóz könyvek is? Az Ion Audio cég olyan új eszközt fejlesztett, mely 15 perc alatt képes digitalizálni egy 200 oldalas könyvet. A cél persze mindezzel nem a kalóz másolat, hanem mindösze az, hogy ezentúl meglévő nyomtatott könyveink helyett is elegendő legyen egy e-book olvasót cipelni a nyaralásra, utazásra.

A Book Saver egyszerű találmány, áll egy állványból és két kamerából. A könyvet az állvány alá helyezve a Book Saver másodpercek alatt színes másolatot készít az oldalról, a könyv fölött lógó két kamera segítségével, és máris lehet lapozni.
A konvertálás után a könyv könnyen átvihető számítógépre vagy e-olvasóra. Egyszerűen és gyorsan készíthetünk könyvünkből, magazinunkból digitális dokumentumot – írja az Ion web oldala.
A Book Saver, akárcsak a CD író, teljesen legális. A törvény kimondja, hogy mindenki készíthet másolatot a tulajdonában lévő médiáról saját használatra. Ennek ellenére: a könyvek digitalizálásának sok előnye mellett gondolni kell arra a veszélyre is, hogy a Book Saver elterjedése megkönnyíti a könyvek online megosztását, ami a kalóz másolatok terjesztését segíti elő, éppúgy, ahogy a CD írók annak idején hozzájárultak a zene- és filmanyagok illegális terjesztéséhez.
A könyvkiadók is évek óta küzdenek az illegális másolatok ellen, ám ezek száma eddig nem volt olyan jelentős, mint a filmek vagy zenék esetében. A könyvek szkennelése jóval nehezebb és időigényesebb munka volt, mint a CD írás.
Egyelőre azonban a Book Saver sem jelent komoly veszélyt, mert bár rövidebb idő alatt képes beolvasni egy oldalt, mint a korábbi eszközök, még messze nem olyan gyors, mint egy CD író. A használójának minden egyes új oldal beolvasásához fel kell emelnie az állványt, és lapoznia kell. Ám az eljárás és az eszköz fejlesztésével hamarosan a könyv digitalizálása is olyan gyors és egyszerű lehet, mint elindítani egy CD írót.