Az analóg média alkonya - A Sony bezár egy CD gyárat

Vértes Judit, 2011. január 16. 08:50

A Sony korlátolt felelősségű társaság , a Walkman és a Sony Music Entertainment atyja, egy CD gyár bezárását tervezi New Jersyben, idén márciusban. A lépést a filmgyárak, könyvkiadók is figyelmeztetésnek foghatják fel: szembe kell nézniük termékeik digitalizálásával, az analóg adathordozók lassan eltünnek világunkból.

Egyelőre nincs szó azért arról, hogy a Sony taljesen leszámolna a CD-vel, a cég bejelentése szerint a gyártást Indianaba helyezik át.  Lisa Gephardt, a Sony szóvivője elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben és a fizikális média ipar kihívásainak tükrében, a Sony mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a beszerzési lánc költségeit, és versenyképes maradjon.
A lemez gyártóknak a CD igazi ajándék volt. Nem csak újra ki lehetett adni a régi felvételeket, de átmenetileg meggátolta az illegális másolatok terjedését.
A digitális zene és a digitális lejátszók megjelenésével a CD, mint zenei hanghordozó eszköz, egyre inkább háttérbe szorult, ma már szinte csak relikvia.
A gyáregység bezárása egy újabb jele annak, hogy az analóg média napjai meg vannak számlálva. A filmgyáraknak és könyvkiadóknak is szembe kell nézniük termékeik digitalizálásával. A Netflix és az Apple már létrehozták a Web TV-t. A Kindle és az iPad támogatják az e-könyvek terjedését.  Az új adatrögzítési mód lehet, hogy nem tartósabb, mint a régi (mint az a 10 mítosz a technológiáról cikkben is olvasható: http://hirek.prim.hu/cikk/80249/ ), de biztos, hogy könnyebben kezelhető.