A Google a Yahoo és a Facebook kezdi az IPv6-os webcímek tesztelését

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 17. 09:16

A Google, a Yahoo és a Facebook közreműködésével június 8-ra tervezik az új IPv6-os internetcímek világméretű tesztelését, miután az idén végleg elfogynak a hetvenes évek végétől rendszeresített IPv4-es címek.

Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) dél-amerikai részlegének kommunikációs igazgatója decemberben jelentette be, hogy az internetforgalom túlnyomó részét kitevő IPv4-es (4-es verziószámú internetprotokoll), azaz a 32-bites címrendszer fel nem használt elemei várhatóan januárban elfogynak. A BBC beszámolója szerint a mintegy 4 milliárd egyedi címet biztosító rendszer utolsó, még fel nem használt címei legfeljebb novemberig fognak kitartani.

 Az internet robbanásszerű fejlődésével már az ezredfordulón nyilvánvalóvá vált, hogy hamarosan új címzési rendszerre lesz szükség. Az akkor kidolgozott 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

 A váltás azonban mindezidáig nem történt meg, és hogy az esetleges hibák ne az utolsó pillanatban okozzanak fennakadást, az Internet Society (ISOC) nevű nonprofit szervezet június 8-ára tervezi az első világméretű IPv6-os tesztnapot.

 Az internetszabványokkal foglalkozó társaság honlapján, a www.isoc.org címen hálózatüzemeltetők és weblaptulajdonosok jelentkezését várják, de egy hivatkozásra kattintva a hétköznapi felhasználó is ellenőrizheti, hogy készen áll-e az új szabványra.

 "A felhasználók a váltásból szinte semmit sem fognak észrevenni, mert a netes eszközök 99,95 százaléka támogatja már az IPv6-os protokollt, legfeljebb néhány felhasználó a rosszul beállított modemek vagy routerek miatt tapasztalhat kisebb kapcsolódási problémát - írta a Google hivatalos blogjában Lorenzo Colitti hálózati mérnök.

 Az IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.