Ismét az Apple-vezér egészségi állapota miatt aggódik a tőzsde

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 18. 08:42

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója megromlott egészségi állapota miatt szabadságra megy. Ezt maga Jobs közölte, a cég alkalmazottjaihoz hétfőn eljuttatott levélben.

A bejelentés hatására az informatika cég részvényei 7 százalékot estek. Az Apple, a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai és komputercége a tervek szerint kedden, piaczárás után teszi közzé negyedéves eredményeit. Az amerikai és a világpiacot a legutóbb az érintőképernyős iPhone-okkal, iPadokkal és a táblakomputerekkel forradalmasító Apple rajongói attól tartanak, hogy a cég dizájnvezérelt termékei kevésbé lesznek innovatívak Jobs háttérbe szorulása esetén.

 Jobs egészségi állapota 2003 óta kelt aggodalmat, amikor hasnyálmirigy-rákot állapítottak meg nála. A műtét és alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához.

 A hogylétével kapcsolatos találgatások 2008-ban erősödtek fel ismét, amikor jelentősen lefogyott. 2009 januárjában Jobs a "hormonháztartási egyensúly hiányával" magyarázta a súlyvesztést, majd féléves betegszabadságra távozott, amely alatt májátültetésen esett át.

 2009 júniusában vette fel ismét a munkát a kaliforniai Cupertinóban, ahol 1976-ban Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel egy garázsban összebarkácsolta az első Apple számítógépet. "Kérésemre az igazgatótanács egészségügyi szabadságot adott nekem, így az egészségemre összpontosíthatok" - hangzott a levél. Jobsot távollétében Tom Cook helyettesíti. "Szeretem az Apple-t és remélem, hogy amilyen hamar csak tudok, visszatérek" - írta az informatikai cég alapító vezérigazgatója.