Internetezők szociális hálózata

Vértes Judit, 2011. január 23. 09:40

A köztudatban az a feltételezés él, hogy az internet elmagányosítja az embert, használói a valódi életben egyre inkább elszigetelődnek. Ám a Pew Internet felmérése ennek épp az ellenkezőjét mutatja: az internetet használók gyakrabban csatlakoznak különböző társadalmi csoportokhoz, és aktívabban vesznek részt benne, mint azok, akik nem használják a hálózatot. A kutatásban telefonon kérdeztek meg 2303 felnőttet.

Az „Internet szociális oldala” elnevezésű közvélemény kutatásban (http://www.pewinternet.org/Reports/2011/The-Social-Side-of-the-Internet.aspx) a megkérdezett internetezők 80%-a, míg a nem internetezőknek mindössze 56%-a vesz részt valamilyen önkéntes szervezet munkájában..A közösségi oldalakat látogatók között ez az arány még magasabb: A Facebook tagok 82%-a, míg a Twitter követők 85%-a tagja valamilyen közösségnek a valós életben is.

A közvéleménykutatás azt is kimutatta, hogy az internet-felhasználók aktívabban vesznek részt a csoportjuk tevékenységében, több pénzt adományoznak, vállalnak vezető szerepet, szerveznek találkozókat. A legnépszerűbb szervezetek az egyházi és spirituális csoportok, de sokan tagjai sportegyesületnek, rekreációs csoportoknak, önkéntes szervezeteknek, és kereskedelmi csoportoknak.

A csoporthoz tartozók egyetértettek abban, hogy a hálózat segíti a csoport működését. A megkérdezettek által látogatott csoportok 69%-ának van saját web-oldala, 77%-uknál a tagokkal e-mailben tartják a kapcsolatot, és 40%-uk saját online vitafórumot is indított.

Mint sok más területen, itt is az arany középutat kell megtalálni. Ha egész nap a „hálón lógunk”, könnyen elveszíthetjük valódi kapcsolatainkat. De az internet mértékletes használata hatékony eszköze lehet kapcsolataink ápolásának. A felmérésből úgy tűnik, hogy a felhasználók nagy része él is ezzel a lehetőséggel.