Csökkenő ütemben növekszik az elektronikus zeneértékesítés

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 24. 09:22

Jelentősen visszaesett az elektronikus zeneértékesítés bővülése - derül ki a legfrissebb adatokból, amelyek szerint 2004 óta tavaly volt ismét egyszámjegyű a növekedés.

A hanglemezkiadók világszövetsége, az IFPI szerint 2010-ben mindössze 6 százalék, azaz a 2009-es eredmények felét teljesítette tavaly az elektronikus formátumú zenei piac, amelynek jelenlegi bővülése jóval alulmarad a korábbi években megszokottnál.

 Az IFPI számításai alapján a legális letöltésekből 4,6 milliárd dollár (929 milliárd forint) bevételhez jutottak a lemezkiadók. Az érdekvédelmi szervezet szerint a kalózkodás miatt kieső bevételek ennél még mindig jóval magasabbak lehetnek, mert az internetről származó tartalmak 95 százalékát engedély nélkül töltik le. A folyamatos harc ellenére a lemezkiadók elmaradt bevételeinek 31 százaléka az illegális fájlcserélő oldalaknak köszönhető.

 A probléma megoldását azonban egyre többen nem a letöltők büntetésében, hanem a szolgáltatási formák átalakulásában látják. Erre jó példa a népszerű Spotify, amely letöltés nélkül kínálja a korlátlan zenehallgatást. Az ingyenes és a fizetős változatokban a felhasználók lejátszási listákat hozhatnak létre, és úgy hallgathatják ezeket, mintha a saját gépükről játszanák.