Stratégiai együttműködést írt alá a spanyol Telefonica és a kínai China Unicom

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 24. 10:42

Stratégiai együttműködést írt alá a spanyol Telefonica SA és a kínai China Unicom (Hong Kong) Ltd., amelynek keretein belül mindkét vállalat 500 millió dollár értékben fektet be a másik társaság papírjaiba - derül ki a spanyol vállalat felügyeleti szerveknek benyújtott tájékoztatójából.

A spanyol telekommunikációs óriás így 9,7 százalékra növeli részesedését a kínai vállalatban, míg az ázsiai társaság az európai cégben tartott tulajdonhányada 1,37 százalékra nő. A Telefonica 2010 nyarán jelentette be, hogy 10 százalékra kívánja növelni részesedését a China Unicom-ban.

 A China Unicom összesen 21,8 millió Telefonica-részvényt vásárol darabonként 17,16 euróért, ami az elmúlt 30 nap árfolyamátlaga. A részvények korábban a spanyol vállalat sajátrészvényhányadának részét képezték. A Telefonica a következő kilenc hónap során nyíltpiaci tranzakciókkal bővíti tulajdonrészét.

 Az ibériai vállalat világszerte 277,7 millió ügyféllel rendelkezik a tíz évvel ezelőtti 68,2 millióhoz képest. A kínai vállalat ügyfeleinek számát tekintve a világ negyedik legnagyobb telekommunikációs vállalata 310 milliós előfizetői számmal.

 "Együttesen a világ lakosságának mintegy 10 százalékát lefedő előfizetői bázisa lesz a két vállalatnak" - mondta Cesar Alierta a Telefonica igazgatótanácsának elnöke. A kínai telekommunikációs piac minden hatodik hónapban Spanyolország lakosságának megfelelő számú előfizetővel bővül, jövőre várhatóan 1 milliárd fogyasztó lesz Kínában - tette hozzá.

 A két vállalat között 2005-ben jött létre együttműködés, ami jelenleg a mobilhálózati szolgáltatófelületekre, eszközbeszerzésekre, vállalati telekommunikációs szolgáltatásokra és az alkalmazott technológiára terjed ki.

 Az új megállapodás értelmében a China Unicom képviseletet kap a Telefonica igazgatótanácsában. Alierta eddig is részt vett a kínai vállalat igazgatótanácsának munkájában.