Mobiltelefont állítanának Föld körüli pályára brit mérnökök

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 25. 09:06

Hagyományos mobiltelefon kilövését tervezik brit mérnökök, akik a Föld körüli pályán keringő készüléktől szeretnék megtudni, hogy elviseli-e a világűrben uralkodó extrém körülményeket.

A guildfordi Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) egy, a Google Android operációs rendszerével működő telefont választott a különleges feladatra, amelynek során a mobilnak a Föld fényképezése mellett egy 30 centiméter hosszú műholdat kell majd vezérelnie.

 Mobiltelefonokat léggömbök segítségével korábban már juttattak már a felső légkörbe, azonban ez lesz az első alkalom, hogy egy hagyományos telefont küldenek több száz kilométer magasba - olvasható a BBC hírportálján.

 "A modern okostelefonok bámulatosak" - mondta Shaun Kenyon, a küldetés vezetője. "Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy működne-e egyáltalán a készülék, és ha igen, akkor miként birkózik meg egy műhold vezérlésével" - hangsúlyozta.

 Az SSTL kísérletében egy bárki által beszerezhető, százezer forintos készüléket fognak tesztelni. A telefon pontos típusát egyelőre még nem nevezték meg, de a feltételek között szerepel, hogy semmit sem módosítanak rajta.

 "Nem fogjuk szétszedni, vagy csak a nyomtatott áramkörét a műholdra forrasztani. Úgy fogjuk felküldeni, ahogy van" – magyarázta Kenyon, hozzátéve, hogy a műholdon is lesz egy kamera, amely a telefon kijelzőjét figyeli.

 A világűrben tapasztalható szélsőséges hőmérsékletváltozás és az erős sugárzás miatt azért a telefon is kap valami védelmet. A készülék a műhold burkolata alatt lesz, és csak egy lyukat hagynak a kamera lencséjének. A mobillal hazatelefonálni sem fognak, az üzeneteket és a képeket a műhold kommunikációs csatornáján keresztül juttatják vissza a földre.