Pontot tennének az emailbotrány végére a brit honatyák

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 26. 11:02

Tovább kell lépnie a klímatudománynak a 2009 novemberében kirobbant és azóta is gyűrűző emailbotrányon, hiszen tavaly három vizsgálat is egybehangzóan felmentette a megvádolt tudósokat - hangsúlyozta a brit parlament tudományos és technológiai bizottsága kedden kiadott áttekintő jelentésében.

A Climategate néven elhíresült botrány háttere, hogy 2009 novemberében kiszivárgott a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer emailből álló levelezése, amelynek egyes szakaszai a klímaszkeptikusok szerint arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták, illetve elrejtették az adatok egy részét, hogy megvédhessék tudományos álláspontjukat a klímaváltozás jelenvalóságáról és emberi eredetéről. Olyan vádak is elhangzottak, melyek szerint a tudósok közvetlenül a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt megpróbálták szándékosan eltúlozni az éghajlatváltozás negatív hatásait.

 A tavalyi év folyamán azonban három nagy-britanniai vizsgálat is felmentette a tudósokat, valamint a klímakutató központ vezetőjét, Phil Jonest; az első vizsgálatot éppen a kedden is állást foglaló parlamenti bizottság végezte.

 A parlamenti testület utalt John Beddingtonnak, a brit kormány tudományos főtanácsadójának véleményére is, amely szerint a klímaváltozás melletti átfogó érvrendszer "meglehetősen egyértelmű".

 A bizottság ugyanakkor megerősítette azt a tavalyi vizsgálatok során is megfogalmazott ajánlást, amely kimondja, hogy a klímatudósoknak átláthatóbban és nagyobb nyitottsággal kellene válaszolniuk az információkérésekre: ki kellene adniuk az adatokat, a módszertant és a felhasznált számítógépes programokat is, hogy elemzéseik megismételhetők legyenek. A képviselők szerint ez elejét venné nemcsak a tudományos csalásoknak, hanem a téves információk elterjedésének is.