Hamis antivírus program az ICQ hirdetésén

Vértes Judit, 2011. január 26. 22:41

A Kaspersky Lab egyik kutatója egy hamis antivirus figyelmeztetést  fedezett fel a Kelet-Európában és Oroszországban népszerű ICQ hirdetéseiben. Az ICQ ablakban megjelenő hirdetés egy Charlotte Russe nevű női ruha boltot reklámozott, amire klikkelve a társaság weboldalára jutunk – mondta Roel Schouwenberg, antivírus kutató. Ezzel majdnem egy időben megjelenik egy másik ablakban az „Antivirus8”, amely jelzi, hogy valamilyen gyanús tevékenységet észlelt, és javasolja a vírusirtó program letöltését. Az Antivirus8 nem egy törvényes antivírus program.

A vírus azért érdekes, mert olyankor jelenik meg a figyelmeztetés, amikor semmi veszélyes dolog nem történt, és úgy tűnik, nem okoz más kárt, csak ráveszi a felhasználót, hogy töltsön le egy felesleges programot.

Schouwenberg állítása szerint a hirdetés, amely megnyitotta a hamis antivírus ablakot, olyan szerveren van, aminek nincs köze a bolthoz. Feltételezése szerint két csapatról lehet szó, az egyik, amelyik az antivirusért felelős, a másik, aki megoldotta, hogy a vírus az ICQ hirdetéseivel terjedjen.