Dmitrij Medvegyev: "nem lesz internet-cenzúra"

primhirek, 2011. január 27. 16:54

Az orosz elnök a davosi világgazdasági fórum ünnepélyes megnyitóján az orosz modernizációs stratégia alapelveiről beszélt, s ennek keretében külön hangsúlyt helyezett az internet oroszországi elterjedésével kapcsolatos kérdésekre.

Beszédében Medvegyev egyértelműen elhatárolódott bármiféle olyan kontroll bevezetésétől,  ami korlátozna a világhálon fellelhető információkhoz való hozzáférést. "Az internet szabadságának vagy az innováció elterjedésének korlátozása a világ stagnálását eredményezné." - mondta. "Oroszország nem fog támogatni semmi olyan kezdeményezést, amely kétségbe vonná a világháló szabadságát, azt a szabadságot persze, amely az erkölcs és jog pillérein nyugszik."

Oroszország elnöke - nem minden sajnálat nélkül - szólt arról, hogy a szellemi tulajdon védelmében megalkotott korábbi szabályok, elvek az internet korában már nem működnek, új nemzetközi egyezményekre, szabályozásra van szükség, s ezen a területen Oroszország meg fogja tenni a maga javaslatát.

Az orosz vezető szólt az országán belül indított ambiciózus programokról is, amelyek felölelik a széles sávú internet kiépítésétől az elektronikus fizetésen keresztül a közbeszerzésig az élet minden területét. Medvegyev az informatika térnyerésével kapcsolatban az egyik - nem is annyira mellékes - hozadékot abban látja, hogy ennél kevés hatékonyabb eszköz van a korrupció elleni küzdelemben.