Koreában sikeresen bizonyított az LTE Advanced hálózat

Vértes János Andor, 2011. január 27. 23:37

Miközben a mobil szolgáltatók nem nagyon kapkodják el az LTE, WIMAX szabványokon alapuló negyedik generációs hálózatok kiépítését (hisz egyelőre nagyobb üzlet a már kiépített 3G-ből a minél nagyobb bevétel kicsavarása), Koreában már a 4G-n túli sebességekkel kísérleteznek: az ETRI (Elektronikai és Telekommunikációs Kutató Intézet) mérnökei az úgynevezett LTE Advanced protokollnak megfelelő hálózaton tartottak bemutatót, amihez viszonyítva a 3G olyan, mintha az utóbbit a modemes betárcsázós kapcsolattal vetnénk össze.

A mozgó buszon tartott bemutató során egy 700 megabyte-os fájlt 9,3 másodperc alatt sikerült feltölteni, és a hálózaton keresztül sugároztak egy nagy felbontású 3D filmet is. A a sebesség 600 Mb/sec sebesség hatszorosa az LTE-szabványnak és 14 szerese a HSPA+-nak, amit 4G-ként definiálnak. A 3G-vel nehéz összehasonlítani, annak ugyanis a 40-szereséről van szó.

Az LTE-Advanced kifejlesztése jelentős erőforrásokat emésztett fel: 470 szakember dolgozott a projekten, a költségvetés 64 milliárd von (57 millió dollár) volt és a munka során 500 szabadalmat jegyeztek be. Összehasonlításképp az LTE-szabványt mindössze 24 szabadalom lefedi.