Kínában lekapcsolták a netről Egyiptomot

Vértes János Andor, 2011. január 31. 16:43

Miközben már úgy gondoltuk, hogy senki nem zárhatja az információkat berlini fal mögé, az egyiptomi hírzárlat mellett meglepő hírt kaptunk a kínai nagy fal mögül is: a Sina, Tencent és Sohu internetszolgáltatókhoz tartozó mikroblog-szoftverek keresőiből törölték az "Egyiptom" kifejezést.

Mint azt több megközelítésben is hírül adtuk, az egyiptomi kormány a hétvégén megpróbálta a megmozdulások szervezőit az internet és a mobilszolgáltatás teljes leállításával elszigetelni egymástól és mozgatott tömegektől

Bár a műveletnek a zavargások terén semmi eredménye nem volt, azt, hogy a kikapcsolást mennyire száz százalékosan sikerült megvalósítani, az alábbi képünk is mutatja.

 Nem gondoltuk azonban, hogy szinte egyidejűleg azzal, hogy az adatforgalom leállt Egyiptomban, akad a Földön még egy ország, amely a véleménynyilvánítás és szólásszabadság mindeddig példátlan korlátozását nem elitéli, hanem egy picit rá is tesz: Kína - ha egyelőre nem is az egyiptomihoz hasonló mértékben - de elkezdte fékezni a véleménycserét Egyiptomról.

Ha egy kínai twitterező/blogger megpróbál rákeresni Egyiptomra, ezt a választ kapja a keresőtől: "Összhangban az idevonatkozó törvényekkel, rendeletekkel és politikával a keresés eredménye nem jelenik meg."

Kipróbáltuk a http://english.sina.com/ weboldal beépített Google keresőjét is, ott viszont csak 2010 augusztusa előtti hírek jöttek a felszínre, ennyi késleltetéssel már biztos nem okoznak zavart a távoli események Pekingben. Kínában megállt az idő, s ha úgy látják, hogy máshol nem, akkor sincs vész, ha virtuálisan is, de ők megállítják...