Mégis van jövője a nyomtatott lapoknak?

forrás Prim Online, 2011. február 2. 19:17

Az alábbi hírnek - mely arról szól, hogy Magyarországon megszületett az első magyar online újságosstand - különös hátteret ad, hogy merő véletlenségből közvetlenül Rupert Murdoch bejelentése mögé került, amely az első iPadre szerkesztett napilapról szól. 

 

A táblagépek előretörése nem csak a hardverpiacot rendezi át. 2010. negyedik negyedévére sem az IDC, sem a Gartner által prognosztizált PC-eladások nem realizálódtak. Mindkét cég a táblagépek megjelenésével és terjedésével magyarázza a PC-k eladásainak szerényebb növekedését.

Az iPad sikeres piacra dobását követően megérkezett az Android platformon működő tablet, a Samsung Galaxy Tab. Az iPad legnagyobb vetélytársának tekinthető készülékből, 1 hónap alatt több mint 1 millió darab fogyott a világon. Ezek a sikerek mind abba az irányba mutatnak, hogy a táblagép, mint gyorsan terjedő eszköz átalakítja piacokat, többek közt a médiafogyasztási, újságolvasási szokásainkat is.

Hazánkban is kaphatóak már ezek a készülékek, és itt is hasonló sikerre számítanak a gyártók, forgalmazók, mint Amerikában, illetve Nyugat-Európában. Így nem véletlen, hogy az innovatív vállalatok, vállalkozások, ahogy nyugaton, itthon is gyorsan reagálnak az átalakuló piacra.

Magyarországon is megszületett az első magyar online újságosstand, a Digitalstand.hu, amely a PC és iPad után, Android platformon is elérhető.

Az alkalmazás segítségével a vezető magyar lapkiadók digitális magazinjait, kiadványait érhetik el az olvasók. A kiadványok között előfizethetők és megvásárolhatók a nyomtatott újságok digitális verziói, de a rendszerben megtalálhatóak interaktív táblagépes magazinok is, melyek videókat, képeket és egyéb többlettartalmakat is kínálnak.

A lappiacon elérhető kiadványok listája napról napra bővül, jelenleg a Világgazdaság, Napi Gazdaság, PC world, IT Business, Heti Válasz, Demokrata, Rubicon, Magyar Konyha, A Földgömb, A Mi Otthonunk, Mérnök Újság és a Porthole olvashatóak táblagépeken.