Az Apple meg akarja akadályozni, hogy az AppStore alkalmazásai máshol kereskedjenek

Vértes Judit, 2011. február 2. 23:08

Néhány alkalmazás fejlesztőnek az Apple megtiltotta, hogy olyan alkalmazásokat forgalmazzon az AppStore-ben, amelyek a valódi kereskedelmi forgalmat elviszik az Apple áruházából. Például a Sony iPhone alkalmazását azért dobta vissza, mert annak segítségével a felhasználók a Sony Reader Store-ból vásárolhatnának könyvet. Az Apple azt szeretné, ha az ilyen típusú forgalom is rajta keresztül bonyolódna.

Eddig nem volt ilyen szabály, az alkalmazások segítségével a vásárlás bárhol történhetett a weben, az Apple szigorításával a vásárlás csak egy másik alkalmazáson keresztül történhet. Az Apple minden egyes tranzakcióból 30% részesedést szeretne, egyelőre ez még csak az e-könyvek eladásánál van így.

A szigorítás azért is meglepő, mert az Apple nemrég jelentette be, hogy együttműködőbb szeretne lenni a tartalomszolgáltatókkal, ennek ellenére szigorítja a disztribúciót.

A korábban elsősorban eszközök gyártására fókuszáló Apple számára az AppStore meghozta azt a felismerést, amit a mobilszolgáltatók már rég tudnak: a hardver akár ingyen is adható, ha utána jól meg lehet fizettetni az arra épülő szolgáltatásokat...