A külső körön akarja leelőzni a Google az Android 3.0-val (és majd utódaival) az Apple-t

Szabó Ákos, 2011. február 3. 15:02

Az Android tabletek mércéje, összehasonlítási alapja még egy jó darabig az iPad és az Apple által megteremtett alkalmazási környezet (az iOS operációs rendszerrel, az AppStore-ral, a magukat frissítő alkalmazásokkal) lesz, nem véletlen, hogy a Google sem csupán a 3.0 (Honeycomb) verzió újdonságairól, hanem alkalmazás-áruházról (Android Market) és fejlesztőknek szóló szolgáltatásokról is beszélt, amikor tegnap felvázolta a jövőt. Ebben a jövőképben azonban az első hely - értelemszerűen - nem az Apple-é.

A bejelentett újdonságok közül a leglényegesebb talán a  „holografikus” felhasználói felület, amely kicsit bonyolultabb az iPad-énél, a tableteket hasonlatosabbá teszi a gadgetekkel gazdagított PC-s képernyőkhöz, de éppen ezzel válik a navigáció sokrétűbbé, a felhasználói interfész személyre szabhatóvá. 

Az új verzióban finomították a multitasking kezelést, és beépítettek néhány Google-szolgáltatást alapfunkciónak, ilyen a Gmail, a Google Talk (akár videótelefonálással), az e-könyv áruház, a Google Maps. Újra tervezték a billentyűzetet is, hogy a szöveg beírása gyors és pontos legyen. Új billentyűk is bekerültek a virtuális tasztatúrába, mint  például a Tab billentyűt, amelyek révén gazdagabb és hatékonyabb a szövegbevitel. Egyszerűen hívhatók elő a speciális karakterek, vagy válthatunk át élőbeszédes szövegbevitelre.

A böngésző új funkciói segítségével hatékonyabban lehet navigálni. Egy új, "inkognitó" mód lehetővé teszi anonim böngészést.Könyvjelzők és az előzmények bemutatása segíti a visszatérést egy-egy oldalhoz, és szinkronizálhatók is az adatok a PC Google Chromjával. Javították a szövegkijelölést és a szövegmásolást is.

Az újdonságok egy részénél már érezhető, hogy a Google nem csupán egy iPad-szerű szolgáltatást, hanem egy ma még csak apróságban eltérő, de később egyre erőteljesebben önálló utat bejáró alternatívát kíván kínálni, ami végül is jó stratégia, ha nem akarja, hogy az Androidos tableteket mindenki örökké az iPadhez hasonlítsa.