Paradigmaváltás a böngészésben: Chrome 9

primhirek, 2011. február 4. 10:56

A most bejelentett új Chrome esetében a fő hangsúly már nem a weboldalakon, hanem azon tevékenységek hosszú során van, amit az internetező a weben művel: játék, újságolvasás, tévénézés, bankolás, tájékozódás stb. Ezeket a tevékenységeket a telefonok és tablet PC-k már nem (csak) mobil weboldallal, hanem alkalmazásokkal, a web és az ember között interfészt teremtő, ikonsorból kiválasztható szoftverekkel oldják meg. Adódik a böngésző új feladatköre: segíteni a navigációt az appletek között...

A fentiek alapján nincs mit csodálkozni azon, hogy a Chrome 9 által támogatott szolgáltatások dobogósai a WebGL, Chrome Instant és az új Chrome Web Store. A WebGL-en keresztül azután ott vannak az olyan kapcsolódó prioritások, mint például a hardveres segítséggel gyorsított 3D grafika böngészőszinten történő kezelése. A Google keresőnél már megszokott "gondolatolvasó" technika a Chrome-ba is beépül, már az URL begépelése közben megkezdi az oldal letöltését.

Ennél is kényegesebb változás Chrome Web Store integrálása a böngészőbe. Igaz, ez egyelőre csak Észak-Amerikára igaz, de ami késik, nem múlik, ha a Google valóban végrehajtja böngészőjénél az elkezdett paradigmaváltást, akkor nem kétséges, hogy nagyon gyorsan kialakítja az nemzeti webstore-okat is, az Apple-höz hasonlatosan.

A Google Chrome 9 letölthető a letoltes.com-ról is.