Megtízszereződött a Mac-es vírusok száma

forrás Prim Online, 2011. február 5. 07:05

A Panda Security elemzése szerint alig egy év alatt majd tízszeresére nőtt az Apple gépeit érintő vírusok, fenyegetések száma.

Makacsul tartja magát az a nézet, miszerint a Mac OS-ra nincsenek vírusok. Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója szerint ez két évvel ezelőtt még talán igaz is volt, de mára már megváltozott a helyzet.

– 2009-ben még 34 sebezhetőséget fedeztek fel a Mac OS-ben; a Secunia biztonsági cég felmérése szerint tavaly már 308 ilyen hiba volt, ami azt jelenti, hogy majdnem megtízszereződött a biztonsági rések száma mindössze egyetlen év alatt. Ráadásul a tavalyi „termés” 67%-a „nagyon súlyos” besorolást kapott, és ezek 17%-át még mindig nem foltozták be.

– Azt látjuk, hogy változik a számítógépes hálózatok összetétele – tette hozzá Sándor Zsolt. – Az Apple-gépek hallatlan népszerűségével gyakran finoman szólva eklektikusak a hálózatok: windowsos és maces szerverek, kliensek és kézigépek keverednek össze, ezért szinte mindent figyelni kell. Mi például egy ideje olyan antivírus-szoftverekre koncentrálunk, amelyek például az iPhone-okat és az iPad-eket ugyanúgy tudják figyelni, mint a Mac OS-t vagy a Windowst. Azt a legendát el kell felejteni, hogy csak Windowson érdemes vírusirtózni, a Mac pedig sérthetetlen.