A Facebook a nyolcadik évébe lépett

Vértes Judit, 2011. február 5. 14:30

Hét évvel ezelőtt Mark Zuckerberg dolgozószobájában megszületett az ötlet, hogy létre kellene hozni egy oldalt, mely által „nyitottabb lesz a világ” – ahogy azt a Facebook bejelentésének napján, 2004. február 4-én olvashattuk. Azóta ugyebár egy sok Oszkárra jelőlt filmből sejthetjük azt is, hogy voltak itt más motíváló tényezők is, de tény, hogy nyitottabb lett a világ, úgyhogy nézzük - ha csak címszavakban is - hogy miképp...

Első hét éve alatt a Facebook sok mindent elért: annak ellenére, hogy az utóbbi időben sok támadás érte a személyes információk védelmével kapcsolatban, a közösség létszáma eléri a 600 milliót, ami azt jelenti, hogy mintegy minden tízedik ember a Földön tagja a Facebooknak. A cég körülbelül 63 milliárd dollárt ér jelenleg. Sok ember órákat tölt a Facebook alkalmazási előtt, másoknak első dolga reggel, hogy megnézzék bejegyzéseket, és egyre többen posztolnak, üzennek a mobil eszközeiken keresztül is.

A Facebook segítségével megtalálhatjuk régi ismerőseinket, barátainkat, tarthatjuk a kapcsolatot távol élő rokonainkkal, különböző csoportokhoz csatlakozhatunk, online játékokat játszhatunk, megoszthatjuk fényképeinket, kedvenc videóinkat. Tehát valóban nyitottabb lett a világ, és megtelt kapcsolatokkal, ahogy azt Zuckerberg megálmodta. Arról nem beszélve, hogy a közösségi oldalon minden gondolatunk, megosztott fényképünk, bejegyzésünk azonnali pozitív visszajelzést kaphat, ami a való életben ennél sokkal ritkábban történik be. Igen, valljuk be, mindenki szereti, ha a bejegyzése alatt megjeneik a „7 ember kedveli ezt” üzenet.

Hogy mit kívánhatunk egy ilyen sikeres cégnek születésnapjára? legyenek a következő évek is olyan sikeresek, mint az elmúlt hét. A Facebook életciklusából épp annyi idő telt el, amennyi minden organikus szervezet teljes megújulásához kell, a nyolcadik év első napján elkezdhetünk gondolkozni azon, hogy milyen lesz a holnap Facebookja... Bízunk benne, hogy ezt teszi Zuckerberg is a munkatásaival, és terveikhez odatehetjük majd a kis jelet: „Like”.