EU-elnökség - Felkai 2013-ra működőképes SIS-II rendszert remél

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 10. 08:30

Remény van arra, hogy 2013-ban működőképessé válik a schengeni információs rendszer második generációját megtestesítő SIS-II informatikai hálózat - mondta Felkai László, a magyar belügyminisztérium közigazgatási államtitkára újságíróknak szerdán Brüsszelben.

Felkai azon a tanácskozáson vett részt az EU soros magyar elnökségének  képviseletében, amelyet az Európai Bizottság és a biztonságtechnikában érdekelt magánvállalatok képviselői tartottak arról, miként lehet előmozdítani a lakosság biztonságának növelését célzó uniós erőfeszítések sikerét.

A tanácskozást az államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában egyfajta ötletbörzének nevezte. Cecilia Malmström belügyi EU-biztossal és Luigi Rebuffival, az európai biztonsági cégeket összefogó EOS ernyőszervezet irányítójával közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a megbeszélés nyomán olyan előnyök remélhetők, amelyeket lényegében minden uniós tagország minden polgára élvezni fog. Kitért arra is, hogy a privát szférával való biztonságstratégiai együttműködés sok eredményt hozott, de voltak olyan próbálkozások is - például informatikai területen -, amelyek eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Ilyennek minősítette a SIS-II projektet. Az eredeti tervek szerint már évekkel ezelőtt működőképessé kellett volna tenni azt az új generációs számítógépes hálózatot, amely a legkorszerűbb technika alkalmazásával segítené a körözött személyek és járművek azonosítását a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet külső határain. Felkai szerint 2013-ra remélhető a SIS-II üzembe helyezése. Mint megjegyezte, a privát szféra képviselőivel való eszmecserék - mint amilyen a szerdai brüsszeli rendezvény is volt - elősegíthetik, hogy máskor ne forduljanak elő a SIS-II-nél tapasztalt nehézségek.

Az államtitkár bejelentette, hogy április 12-13-án konferenciát rendeznek Magyarországon a számítógépes bűnözés elleni küzdelemről, és erre a tanácskozásra meghívta az EOS képviselőit.

A sajtótájékoztatón Felkai Lászlótól megkérdezték, miként látja a magyar elnökség a schengeni övezethez való román és bolgár csatlakozás időbeli esélyeit. Az államtitkár elmondta: ez az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásának lesz a témája. Céldátumot egyelőre nem tudott megjelölni, de megerősítette, hogy a magyar elnökség a két ország mielőbbi Schengen-csatlakozásának lehetővé tételére törekszik.