Több mint negyedével csökkent a személyi adatlopás az Egyesült Államokban

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 10. 14:27

Huszonnyolc százalékkal csökkent az internetes személyi adatlopás áldozatainak száma tavaly az Egyesült Államokban, ám az ily módon keletkezett anyagi károk növekedtek.

A Javelin Strategy and Research kutatóintézet kedden tette közzé éves adatait. Ezek szerint 2010-ben mintegy 8,1 millió ember - az amerikai lakosság 3,5 százaléka - volt személyi adatlopás áldozata. Ez 28 százalékos csökkenés az előző évhez képest, amikor 11 millió embert károsítottak meg ily módon. Míg 2009-ben az egy főre jutó kár 387 dollárt tett ki, 2010-ben már 631 dollárra növekedett, a károk összértéke pedig - az áldozatok számának apadása ellenére - hatvan százalékkal emelkedett.

Érdekesség, hogy miközben jellemzően az összes típusú személyi adatlopás csökkent, a "baráti károkozás", amikor az áldozatot ismeri az elkövető, hét százalékkal növekedett.

"Az egy főre jutó anyagi kár emelkedése a hitelkártyák klónozásának, illetve a bankkártyákkal való visszaéléseknek a számlájára írható, amelyeket hosszabb idő után vesznek észre, és nagyobb összegű károkat eredményezhetnek annak ellenére, hogy a bankok javítottak a kártyatulajdonosok védelmén" - közölte James Van Dyke, a kutatóintézet alapítója.

A Javelin nyolc éve végzi el éves felmérését, és Dyke szerint ezek megerősítették azt a feltevést, miszerint összefüggés van a személyi adatlopás és a gazdaság, különösen a kereskedelmi szektor állapota között.

Ha növekszenek a kiskereskedelmi eladások, a személyi adatlopás csökken. Ha az előbbi visszaesik, akkor növekszik az adatlopás - hangsúlyozta.