Mi is beleszólhatunk abba, hogy milyen legyen az oroszoknak...

Vértes János Andor, 2011. február 12. 17:16

Mármint az univerzális e-kártyájuk... Egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin miniszterelnök Ufában jelentette be, hogy a közszolgáltatásokhoz létre kell hozni egy univerzális elektronikus e-kártyát, amely az egész országban minden állami szervezetnél érvényes, és kiválthatja a jelenlegi diverzifikált regionális megoldásokat, s egy olyan elektronikus útlevelet ad minden állampolgár kezébe, amely hozzáférést biztosít a nyugdíj-, az egészségügy-, az oktatás-, a közlekedés- szolgáltatásainak igénybevételéhez, és minden más társadalmi alkalmazáshoz. A kártya egyben fizetőeszköz is lenne, amelynek segítségével a közszolgáltatások ellenértékét lehet kiegyenlíteni.

 

 

Az e-kártyáról szóló törvényt Dmitrij Medvegyev írta alá 2010 júliusában, s a kártya designjáról szóló össztársadalmi konzultáció most jutott végső szakaszába, a CNews.ru weboldalon lehet szavazni a döntőbe jutott három kártyatervről. (Önnek melyik tetszik? Ha gondolja: szavazzon, ez azon kevés lehetőségek egyike, amikor beleszólhatunk abba, hogy milyen legyen az oroszoknak...)

 

A kártya bevezetését 2012-re tervezik, attól kezdve ezen három kártya valamelyike szolgál majd TAJ-kártyának, diákigazolványnak, egészségpénztári kártyának vagy akár villamosbérletnek Oroszországban.