Sony Ericsson: Xperia imperium

Vértes Judit, 2011. február 13. 21:33

A Sony-Ericsson sem maradhatott ki a Mobile World Congress nulladik napi premier-show-jából: egy egész új birodalmat mutattak be Xperiákból. Megjelent az Xperia Neo, Xperia Pro és a korábbi kiszivárogtatásokban csak PlayStation-telefonnak nevezett Xperia Play.

Az Xperia Neo és az Xperia Pro között a leglényegesebb különbség, hogy a Neonak csak virtuális billentyűzete van, a Pronak pedig valódi. Mindettő 854x480 pixel felbontású, 16,7 millió színárnyalatot megjelenítő  3,7 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik. Három valódi billentyű van a képernyő alatt: Home, Back és Menü, oldalt pedig hangerő szabályzó, 3,5 mm-es jackaljzat, MicroSD kártya hely, Micro-USB port csatlakozó.

A telefonok lelke egy 1Ghz-es Snapdragon processzor, a teljesítményt azonban tovább javítja a Sony Bravia grafikus engine. Mindkettőn van egy 8 megapixeles kamera a hátoldalon és egy 2 megapixeles elöl. Az operációs rendszer az Android 2.3 Gingerbread, az alapszolgáltatások közé tartozik a chat és az e-mail, egy FM-rádió, határidőnapló, Wi-Fi, Bluetooth, szinkronizálás PC-vel, zenelejátszó. 

A PlayStation Phone - vagy új nevén: az Xperia Play - több, mint játék, több, mint telefon... 4 hüvelykes (845x480 pixel, 16,7 millió szín) kijelzője alatt ugyanaz a 3 kontroll-gomb van, mint a neo és Pro telefonokon, plusz egy a kereséshez. Az érintőképernyőn egyszerre öt honlapot is beállíthatunk.

A játékhoz joystick helyett két kerek érintőpad (touch pad) található. A játékok letölthetők egy online Sony Ericsson oldalról. Egy játék megvásárlása után megjelenik a hozzá tartozó ikon a főmenüben.

A Xperia Play tartalmaz egy 5.1 megapixeles autofokusszal felszerelt videokamerát, vakut, kép stabilizátort, földrajzi tájolót. Tartalmaz ezenkívül Wi-Fi-t, Bluetooth-t, mikrofont, GPS-t, üzenet- és e-mail küldő programot, 400MB memóriát,  music player-t, HTML böngészőt és a szokásos Google alkalmazásokat. De ezen kívül bármilyen más alkalmazás is letölthető az Android Market oldalairól.