Neten is lehet majd vásárolni a Maestro kártyákkal

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 14. 09:08

Elkezdődött az új kibocsátású Maestro kártyák alkalmassá tétele az internetes vásárlásra, így hamarosan megnyílik a netes vásárlás lehetősége a több mint 2 millió magyar Maestro kártyabirtokos előtt - közölte a MasterCard az MTI-vel.

A nemzetközi kártyatársaság közleménye ismerteti: a bankok április 15-től a MasterCard előírása szerint kötelesek az új kibocsátású Maestro kártyákat ellátni az internetes azonosításhoz szükséges CVC2 kóddal, valamint előírás az is, hogy a teljes kártyaszám jelenjen meg a plasztikon.

"Az e-kereskedelem töretlen fejlődése és az ezzel párhuzamosan jelentkező fogyasztói igény szükségessé tette, hogy az internetes fizetés lehetőségét kiterjesszük a Maestro bankkártyákra is" - idézi a közlemény Gauder Milánt, a kártyatársaság regionális vezetőjét, aki kiemelte: a Magyarországon kibocsátott MasterCard kártyákkal végzett internetes forgalom kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a bolti kártyás vásárlások forgalma.

A regionális vezető szerint a változással nem csorbul az internetes vásárlás biztonsága, mivel a Maestro kártyák is megkaphatják a MasterCard internetes biztonsági kódját, a Secure Code-ot.

Az áprilisi határidő után a kibocsátó bankok csak abban az esetben utasíthatják el egyéb kifogás híján az internetes Maestro kártyatranzakciót, ha az nem SecureCode-os elfogadótól érkezett, csupán a márkajelzés miatt nem tehetik meg.

A SecureCode egy titkos azonosító, amely segít megakadályozni a jogosulatlan kártyahasználatot az internetes vásárlások során, hasonlóan működik, mint a fizikai tranzakcióknál használt PIN kód. A számkombináció, amelyet a kártya regisztrálása után kap a kártyabirtokos, az azonosítás egy további lépcsőjeként jelenik meg az internetes vásárlásnál, ekkor kell megadni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint jelenleg 2,9 millió Maestro bankkártya van forgalomban Magyarországon, ami a teljes kártyaállomány 32 százaléka, s a betéti kártyák 40 százaléka.