Olcsóbban telefonálhatnak a rabok

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 14. 09:28

Az ombudsman javaslatára csökkentették a börtönökben felszerelt telefonok percdíját - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala pénteken az MTI-vel.

Szabó Máté 2010 decemberében, a fogvatartotti panaszok alapján megkezdett vizsgálatában állapította meg: indokolatlanul sokat számláznak a börtönökben felszerelt telefonok használatáért, ezzel megnehezítik az egyetlen gyors kapcsolatot a védővel és a hozzátartozókkal. Az ombudsmani hivatal pénteki közleménye szerint a szolgáltató intézkedett: csökkennek a percdíjak.

A hívásokat egy, a büntetés-végrehajtási intézet telefonhálózatától független rendszer kezeli, amely egyrészt lehetővé teszi a fogva tartottak külső kapcsolattartását, másrészt a telefonbeszélgetések biztonsági ellenőrzését. Ezt a telefonrendszert egy kizárólagosságot élvező cég működteti, amely csak a fogva tartottaktól kér pénzt, a büntetés-végrehajtás intézményeitől nem. A szolgáltatásban nem érvényesül a piaci verseny, ezért magasak a percdíjak - állapította meg korábban Szabó Máté.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint korántsem anyagi kérdéséről van szó: a külvilággal való telefonos kapcsolattartás a fogva tartásból eredő jogkorlátozások miatt különlegesen fontos közszolgáltatásnak minősül.

"A levelezés, a látogatás a telefonálást nem pótolhatja, mert nem elég gyors és közvetlen, látogató fogadására pedig csak havonta egyszer van lehetőség. Az elítéltek szabadulása utáni társadalmi visszailleszkedés elengedhetetlen feltétele a magánszféra fenntartása, a kapcsolat megőrzése a családdal, házastárssal, barátokkal" - mutatott rá Szabó Máté. Az előzetesen letartóztatottak esetében pedig - az ártatlanság vélelmére is tekintettel - kiemelkedő fontosságú mind a védővel, mind a családdal való kapcsolattartás biztosítása - indokolta álláspontját a biztos.

A telefonrendszert üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy javaslatait gondosan megvizsgálták, és már konkrét lépéseket is tettek. A mobilhívások percdíjait országosan, minden intézetben percenként nettó 88 forintra csökkentették, a helyi vezetékes hívások percdíja pedig nettó 11,20 forint és másodperc alapú számlázást alkalmaznak. Keresik annak a lehetőségét, miként lehetne a telefonálási díjakat úgy alakítani, hogy a családi hívásokat részesítsék előnyben.

A jelenleg egy-két intézetben működtetett vonalkódos "Joker-kártyát" minden intézetre ki fogják terjeszteni. A kártya segítségével az erre rászoruló fogva tartottak - jellemzően letéti pénzzel még nem rendelkező előzetesen letartóztatottak - telefonálhatnak, a felügyelet ellenőrzése mellett - olvasható a közleményben.