Minden idők legérdektelenebb vezérigazgatói sajtótájékoztatója az MWC-n

Vértes János Andor, 2011. február 14. 09:46

Stephen Elop új vezérigazgató a Nokia történetének legérdektelenebb sajtótájékoztatóját tartotta a barcelonai Mobile World Congress rendezvényen. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben a finn gyár ezúttal semmilyen termékújdonsággal nem tudott kirukkolni, az egyetlen szenzáció a stratégiai irányváltás lett volna, ezt viszont a vezérigazgató már a múlt hét végén ellőtte. Nem maradt más számára, mint magyarázni a bizonyítványt, úgymond megvilágítani a hátteret.

Elop szerint a Symbian operációs rendszer Androiddal való felváltása azért nem jött szóba,, mert így is elég erős a Google, nem akarták a piacot tovább koncentrálni ebben az irányban. Szerinte jót tesz a versenynek, ha megerősödik egy harmadik játékos, és ez nem lehet más, mint a Windows. "A fogyasztók választékot akarnak, és most mi felkínálunk egy harmadik lehetőséget!"

Ezeket az előnyöket minden esetre a befektetők egyelőre nem látják, mint megírtuk, a részvények 14 százalékkal estek pénteken, a Nokia-Microsoft paktum bejelentése után. Elop Barcelónában is igyekezett megnyugtatni a befektetőket, és hosszasan fejtegette, hogy a Microsoft milyen milliárdos pénzügyi előnyöket hoz majd a Nokia számára, pusztán azzal, hogy nem kell ezt az összeget elkölteni kutatásra és szoftverfejlesztésre.

Azt is (újra) elmondta, hogy a Microsoft több új funkcióval is gazdagítja majd a Nokia-készülékeket. Ilyenek a Bing technológiára épülő keresés, a helyfüggő szolgáltatások, a Navteq technológia. Új tényezőként pusztán a mobil reklámpiacot említette, mint olyan területet, ahol a Microsoft új típusú bevételeket hozhat a Nokiának.

A szövetséget ellenzők közül sokan vádolják Elop-ot azzal, hogy ő a Microsoft trójai falova a Nokiában, hisz tavaly őszig a Microsoftnál dolgozott és a szoftvercég hetedik legnagyobb befektetője volt. Ezekre a felvetésekre az új Nokia vezérigazgató úgy reagált, hogy ő sohasem vett részt a Microsoft stratégiai döntéseinek meghozatalában, ilyen mértékben részvényes sem volt, és részvényeit el kívánja adni, ebben csupán az késleltette, hogy amikor megkezdődtek a tárgyalások a Nokia éa a Microsoft között, attól kezdve a bennfentes kereskedelemre vonatkozó finnországi és amerikai törvények értelmében ezt nem tehette. Elop kijelentette, hogy amint jogilag újra lehetséges, meg fog szabadulni a még meglévő Microsoft részvényeitől.

A vezérigazgatónak arra is volt érve, hogy miért nem mutat be semmilyen újdonságot a Nokia a Mobile World Congress rendezvényen. "Korábban arra használtuk ezt az eseményt, hogy sok mindent bemutassunk, de utána rengeteg idő telt el a termék piaci megjelenéséig. A Nokia a jövőben ezt az időt szeretné lerövidíteni."

Hát tény, ami tény, így olyan sok mindenre nem kell várni, ám félő, hogy ezt a befektetők úgy fordítják le, hogy olyan sokat ettől a fordulattól ők nem is várnak...