Telefon? GPS? MP3-player? Biztonsági kamera? ... Akármi is: szép!

Vértes János Andor, 2011. február 14. 22:20

Egy ismeretlen izraeli induló cég egy viszonylag olcsó havidíjért bérelhető, all-in-one kütyüt mutatott be a barcelonai Mobile World Congress rendezvényen. A Comodo konzol bármilyen járműbe telepíthető, és ha kell zenelejátszó, ha kell GPS, ha kell internetezhetünk vagy kéz nélkül telefonálhatunk rajta, ha kell ott a kamera, van rajta előre feltelepítve vagy 100 alkalmazás és mindemellett jó ránézni!

A cég havi 20-30 dolláros átalánydíjért kínálja a hardvert, a szoftvert, a felhőben tárolt zenét, térképeket, a pontos összeg a választott szolgáltatásoktól függ. Ebbe a díjba még a lejátszott zeneszámok jogdíja is belefér, hisz feltehetően nem éjjel-nappal autózik valaki, csak azért, hogy ezt a fedélzeti komputert halgassa (és nézze). Az alkamazások pedig mindenre kiterjednek, amire útközben szükség lehet, legyen szó evésről, ivásról, pihenésről, vásárlásról, szórakozásról.

Lehet olyan ellenvetés, hogy minek mindez, amikor a fukciók többsége ott lapul a zsebüknkben az okostelefonban, de vajon melyik okostelefon szolgál akár biztonsági kameraként, amelynek felvételeit - épp a felhő-alkalmazás révén - akkor is meg lehet nézni, ha mondjuk épp a Comodo konzolt lopják ki a kocsinkból. Ráadásul ez a készülék a korszerütlen régi gépkocsikba is beépíthető, és ott is megteremti a korszerű navigációs, kommunikációs környezetet.

"Élőben" először valószínűleg izraelben a bérelt kocsiknál találkozhatunk majd vele, de a cég tárgyalásban van autógyártókkal is, és keresi a külföldi disztributorokat, akik más országokban is bevezetnék ezt a szolgáltatást. A feltelepített alkalmazások mellett a cég nyitott más alkalmazásokra is, így akár taxitársaságok, mentőszolgáltatók vagy mondjuk szállítmányozó vállalkozók is készíthetnek testre szabott szoftvereket.