Táncos nevű HTC-telefonok a Facebooknak

Szabó Ákos, 2011. február 15. 12:58


A pletykák ismét igaznak bizonyultak; január 27-én írtuk meg, hogy "a tajvani HTC a barceloniai Mobile World Congress-en már be is mutatja az első kettő - Facebookra szabott és Facebook márkájú - okos telefont", és lőn: ma bemutatták az első két Facebook-telefont, amelyek HTC Chacha és HTC Salsa névre hallgatnak, és mindkettőn van külön Facebook-gomb, hogy gombnyomásra frissüljön a hírfolyam, a képgaléria és minden, ami a mobil tulajdonosát a Facebook közösséghez köti. 

A gomb egyben jelzést is ad, ha a telefon úgy ítéli meg, hogy dolgunk lehet a Facebookkal, például ha készítünk egy fotót, a világítás arra figyelmeztet, hogy ezt akár meg is oszthatjuk másokkal. De arra is jó, ha egy fantaszikus zeneszám hallgatása közben ráébredünk, hogy tulajdonképpen az egész világnak tudnia kéne arról, hogy mi itt és most épp ezt a számot hallgatjuk...

Másban is a Facebookra épül mindkét telefon, például ha a közösségbeli barátunk hív, megjelenik a profilja, a kijelző pedig tele van új Facebook-alkalmazás ikonokkal. Az Android-nak ezekre a telefonokra installált verzióját a HTC Android 2.4-nek nevezi, ilyen operációs rendszerről eddig nem hallottunk ugyan, de most már igen, ez tehát a Facedroid. (Persze az is lehet, hogy a HTC nem a Facebookra igazítás miatt javította 2.4-re a jelenlegi legmagasabb - 2.3-as - verziószámot, hanem azért, mert mire a telefonok piacra kerülnek, a Google túl lesz a májusi San Francisco-i éves konferenciáján, ahol várhatóan a 2.3-at is felváltja a 2.4...)

Természetesen egy közösségi telefonnak az első oldalán is kell lennie kamerának a videóhívásokhoz, és egy 5 megapixeles hátoldali a megosztandó fényképekhez. A HTC ChaCha telejes QWERTY billentyűzettel jelenik meg a sokat kommentelők kedvéért, a Salsa egy all-touch telefon kicsit nagyobb - 3,4 hüvelykes - kijelzővel. 

A főbb európai piacokra a második negyedévre ígérik, úgyhogy addig van idő eldönteni a kérdést: do you like it?