Intel-processzorok a telefonokban?

Vértes János Andor, 2011. február 16. 11:57

Az Intel látszólag kimarad a nagy a mobil üzletből: miközben a PC-k virágkorát az x86-os processzorok és azok utódai - Pentium, Xeon, Core, Atom - jellemzik, a mobiloknál a Qualcomm, a Texas Instruments és társaik dominálnak, az Intel mintha kimaradna a nagy üzletből. - Nem sokáig - jelentette ki mai előadásán a barcelonai Mobile World Congress rendezványen Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója. - Még az idén megjelennek az Intel-processzoros okostelefonok - tette hozzá. 

Az Intel ha nehezen is, de be kellett lássa, hogy a következő néhány évben nem lesz egy olyan univerzális informatikai eszköz, ami mindent helyettesít, az emberek akarnak PC-t is, tabletet is, mobilt is, és az Intel nem kíván kimaradni egyik üzletből sem, alkalmazkodni kell az igényekhez.

Az Intel leginkább a biztonsági területeket véli olyannak, ahol van keresnivalója a mobil világban. Energiatakarékosabb processzorok is kellenek, de az nem elég, a biztonság lesz a legfőbb kérdés, a többi csak hozzáadott érték. Ugyancsak fontos terület lehet még az, hogy a különböző képernyők össze legyenek kötve, lehetőleg vezeték nélkül, s erre kínál megoldást a WiDi, az Intel Wireless Display technológia. 

Otellini szerint persze nem csak a processzor, a biztonság és a vezeték nélküli kapcsolat a nagy üzlet, ha ő valamibe invesztálni ami gyors megtérülést hozhat, az nem lenne más, mint az akkumulátorok. "Nem elég a lithium-ion, szilicium bázison kell nagyobb kapacítású, hosszabb élettartamú táp, aki ebbe fektet, megcsinálhatja a szernecséjét!" - mondta az Intel vezére.