Egy majom gondolatai vezérelik a robotkart

Vértes Judit, 2011. február 18. 18:20

A Pittsburgh-i Egyetem Johns Hopkins Alkalmazott Fizika Laboratórium kutatói egy 10x10-es elektródaháló segítségével megmutatták, hogy a majom pusztán agyműködése segítségével képes irányítani egy robotkart. A majom által irányított robotkar el tudott fordítani egy kilincset,
és elvett egy mályvacukrot. Mindez meg is tekinthető videóhírünkben.

Andrew Schwartz, a neuro-biológia professzora, elmondta, hogy a kísérlet megmutatta, az agy által küldött üzenetek elektromos aktivitássá alakíthatók, mely által egy robotkar néhány egyszerűbb
mozdulatát lehet irányítani.

A következő lépés egyrészt a technika átalakítása emberek számára, melyet év végére terveznek, másrészt összetettebb mozdulatsorok létrehozása.

Nem ez lesz az első embereken végzett kísérlet a BCI (brain-computer interface) történetében: 2004-ben, Matthew Nagle, aki nyakától lefelé teljesen lebénult, először használt BCI-t, így oldotta meg a cursor mozgatását pusztán a gondolataival.

Schwartz évek óta dolgozik az agyi elektromos aktivitás fizikai mozgásra való lefordításának algoritmusán. Legelőször bemutatta, hogy a majom gondolat segítségével mozgatni tudja a kurzort a képernyőn, majd bemutatta egy robotkar ily módon történő vezérlését.