A mobil nem okoz agyrákot

Vértes János Andor, 2011. február 18. 11:47

Időről időre megjelennek tanulmányok arról, hogy mi bajt okozhat a mobilok használata, majd rendre megjelennek a cáfolatok, vitairatok is. Mivel a hét legjelentősebb eseménye a Mobile World Congress volt, nehéz véletlennek tekinteni, hogy ezen a héten olyan kutatási eredményt visszhangzott a nemzetközi online sajtó, amelyek szerint a mobiltelefon NEM növeli az agyrák kockázatát.

 

Már csak abból kifolyólag is lehet némi tudatosság az időzítésben, hogy a University of Manchaster kutatói azokra a nyilvánosan hozzáférhető adatokra építve vontak le - ezúttal mobil-párti - következtetéseket, amelyek az Egyesült Királyság Statisztikai Hivatalában 1998 és 2007 között gyűltek össze.

Az eredetileg a Bioelectoromagnetics folyóiratban publikált tanulmány szerint nem mutatható ki statisztikailag szignifikáns változás a jelzett időszakban az az újonnan diagnosztizált agydaganatok számában, miközben ugyanazen időszakban robbanásszerű változás következett be a mobil-telefonok elterjedésében és használatának mértékében. A kutatók szerint ezekre az adatokra támaszkodva egyértelműen kizárható az ok-okozati összefüggés a mobil telefonok használata és az agyrák között.