Hitelkártya helyett elég lesz a mobiltelefon

Vértes Judit, 2011. február 19. 10:22

Rövidesen már nem csak a pénzünket hagyhatjuk otthon, ha elmegyünk bevásárolni, vagy vacsorázni, hanem a bankkártyánkat is, feltéve, ha nálunk van a mobiltelefonunk. A Visa - egyelőre Amerikában - már az idei év második felére tervezi annak a szolgáltatásnak a bevezetését, amelynek segítségével az okostelefonunkat elektronikus pénztárcává alakíthatjuk.

 

A Visa rendszeréhez nincs szükség új eszközre, az okostelefonba egyszerűen behelyezhető micro SD (Secure Digital) memória kártyával a készülék csatlakoztatható a Visa PayWave rendszeréhez. Egyelőre a Wells Fargo, a Chase, U.S.Bank, és a Bank of America pénzintézetek működnek a technológiával.

- A szolgáltatás alapja az NFC (Near Field Communication) rendszer, vezeték nélküli interneten keresztül működik majd, természetesen különböző biztonsági eszközök beépítésével - mondta Bill Gajda, a Visa Mobil vezetője a Mobil World Congress 2011-en adott interjúban. A Visa a PayWave mobil fizetőrendszert mutatta be a kiállításon.

Az olvasó terminál standard technológián alapul, éppúgy működik Visa PayWave rendszerrel, mint a Master Card PayPass rendszerével, vagy az American Express Express Pay rendszerével. Gajda szerint az NFC technológia 2011-ben elérhető lesz, és bőr pénztárcánkat - sőt: hitelkártyáonkat is - lecserélhetjük a mobil pénztárcára még ebben az évben.

A mobil fizetőrendszer iPhone3, iPhone4, különböző BlackBerry modelleken és a Samsung Android alapú Galaxy S II telefonokon működik, de NFC chipek helyezhetők a Nokia Windows rendszerű készülékeibe is.

A rendszer biztonságosabb, mint a bankkártya – hiszen a bankkártyát ellophatják, klónozhatják, termináloknál megszerezhetik a kártya számát és a PIN kódot is, az ATM eszközöket hamisíthatják. Ezzel szemben a PayWave rendszer több biztonsági eljárást épített be. A rendszer folyamatosan figyel, és azonnal értesítést küld, ha valami gyanús tranzakció történik. Figyeli a tranzakciók méretét, rendszerességét, és bármilyen anomáliát jelez a Visa hálózatán keresztül.

Az NFC chip egy biztonsági komponenst tartalmaz, mely minden egyes tranzakcióhoz új azonosító kódot generál. A telefon 2-4 cm közelségből lesz csak olvasható a tranzakció alatt, így mások nem láthatják az adatokat. A rádió adatátvitel 8 másodperc múlva kikapcsol. A Visa Europe alkalmazásban a PayWave alkalmazás elindításához is külön jelszó kell.