Design: fél telefon a bal kézbe, fél a jobba!

Vértes János Andor, 2011. február 21. 21:29

Marianne Bailey brit designer szerint se a régi 9 számjegyes, se a qwerty billentyűs telefonok nem jók szövegbevitelre, mert azok túl kicsik. Kényelmesen elférnek ugyan a szebünkben vagy a tenyerünkben, de ember legyen a talpán aki ezen elküld egy hosszabb üzenetet, levelet. Az ő formaterve szerint a telefont hosszában kell kettéválasztani, s így, ha az egyik felét a bal, a másikat a jobb kézben fogjuk, sokkal gyorsabban "gépelhetjük" be a szöveget.

Bailey formaterve ráadásul anyagválasztásában is újszerű (vagy inkább maradi?), visszatér a jól bevált fához, ami szerinte a "két-fél-fon"-nak sokkal jobb tapintást, fogást kölcsönöz, s ez már önmagában is örömtelivé teszi a használatát. Arra a kérdésre, hogy mi van, ha nem gépelünk, hanem csak úgy egyszerűen beszélni szeretnénk, frappáns választ ad a tervező: ezt a telefon bármelyik felén megtehetjük, vagyis így a jobb és balkezesek is teljesen egyenrangúak.

A két félkijelző előnyét még nem fedeztük fel, de ha a felezhető fatelefonra alkalmazásokat is lehet letölteni, akkor a tengeri csatát javasoljuk, amelyben mindenki a saját tábláján játszik, és vakon süllysztgetik egymás hajóit... Persze csak akkor lesz igazságos a mecs, ha nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal.