A méret a lényeg - Milliméter méretű számítógépek

Vértes Judit, 2011. február 22. 23:29

A Michigeni Egyetem számítástechnika kutatói és mérnökei két rendszer terveit mutatták be a San Franciscoban megrendezett International Solid-State Circuits Konferencián. Az egyik egy beültethető szemfenék nyomás mérő készülék prototípusa  zöld hályog betegségben szenvedőknek, a másik  egy vezeték nélküli hálózatokat érzékelő kompakt rádió. A közös bennük, hogy mindkét rendszer körülbelül egy köbmilliméter méretű. Ezek az első milliméter nagyságú számítógépek.

A szinte láthatatlan szerkezet tartalmaz egy nagyon alacsony feszültségű mikroprocesszort, egy vékony film-elemet, egy napelemet, memóriát, nyomás érzékelőt és egy vezeték nélküli rádiót antennával.

„A milliméter-méretű szerkezetek rengeteg új alkalmazási lehetőséget rejtenek, legyen szó akár az emberi szervezet működésének megfigyeléséről, akár épületek monitorozásáról” – mondta David Blaauw professzor egy közleményben.

A 70-es évektől kezdve egyre kisebb és olcsóbb számítógépek jelennek meg. Eközben az integrált áramkörbe helyezhető tranzisztorok száma két évente megduplázódik. A Michigan Egyetem új rendszerei az elsők a milliméter méretű számítástechnikai rendszerek között. A fejlesztők elsősorban az orvosi alkalmazást célozták meg, de a rendszer  lehetőséget ad más alkalmazásokra is.

A szem nyomását mérő készülék nem csak beültetésre alkalmas, de ellenőrizhető vele a vakságot okozó glaukóma, azaz zöldhályog alakulása. A szerkezetben a harmadik generációs Phoenix processzor található, amelyben egyedül álló feszültségszabályozó található. (Átlagosan 5,3 nanowatt fogyasztású). A rendszer 15 percenként kapcsol be és végez méréseket, napi 10 óra nappali fény, vagy 1,5 óra napfény elegendő az elemek teljes feltöltéséhez. A szerkezet a következő években kerül kereskedelmi forgalomba.

A kutatók egy chip antennás rádión is dolgoznak, ez egy metal-oxid-félvezetővel (CMOS) működne, amely ellenőrzi az antenna méretét, alakját, és az elektromos jelekre adott válaszát, ezáltal nincs szükség a nagyméretű kristályokra a frekvenciák kiválasztásához, így hihetetlenül lecsökkenthető a rádió mérete.

Az egyetem szabadalmaztatni szeretné a kicsi, ámde óriási fejlesztéseiket, és keresi azon kereskedelmi partnereket, akik segítenék ezen termékek kereskedelmi forgalomban való megjelenését.