Egyre több a nyílt forráskódban fejlesztett szoftver az EU tagországok közigazgatásában

forrás Prim Online, 2011. február 23. 17:07

Az Európai Unió évek óta elkötelezett támogatója a nyílt forráskódú megoldások használatának, a tagországokban pedig egyre több intézmény és szervezet áll át nyílt forráskódú operációs rendszerek és ráépülő szoftverek, irodai alkalmazások használatára. A Novell Linux megoldásait alkalmazza számos európai város önkormányzata, köztük például a 450 ezer lakosnak és 150 nemzetközi jogi szervezetnek otthont adó Hága vezetősége is. Az államigazgatásból a nyílt forráskód mellett döntött a svájci Szövetségi Kormány, a spanyol Miniszterelnöki Hivatal, az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériumának vezető ügynöksége, a finn Védelmi Minisztérium, az olaszországi Velence tartomány, illetve Prága város önkormányzata is.

A nyílt forráskódú megoldások használata számos előnyt jelent a szervezetek számára. Amint az a mellékelt mini-esettanulmányokból is kiderül, az átállással jelentős költségek takaríthatók meg az elvárások biztosítása mellett. A további előnyök között szerepel a nyílt szabványok támogatása, az ellenőrizhető biztonság, a rugalmas alkalmazkodás lehetősége, a korlátozás nélküli felhasználás és az ezekből következő szállítói függés csökkenése.

Az Európai Bizottság az alvállalkozók által üzembe helyezett új informatikai rendszerek esetében is a nyílt forráskódot részesíti előnyben

Az EB a nyílt forráskódú szoftvereket részesíti előnyben az új informatikai rendszerek fejlesztése során is, ha ezek üzembe helyezése saját adatközpontjain és létesítményein kívül történik. Ez az Európai Bizottság nyílt forráskódú szoftverekre irányuló elveit érintő feladatvállalásainak egyik pontja, amelyeket 2010. december 15-én hoztak nyilvánosságra. Az EB az informatikai rendszereinek jelentős hányadában ilyen típusú szoftvereket használ. Az irányelvek összeállítói szerint a módosítás nagyobb hangsúlyt fektet a Bizottság informatikai megoldásokat előállító  tevékenységére és szerepére, így az intézmény nem tekinthető csupán a nyílt forráskódú szoftverek egyik használójának.

Forrás és további információ: http://www.osor.eu/news/ec-prefers-open-source-for-new-it-systems-deployed-by-contractors